torstai 31. toukokuuta 2012

Oulu, Nallikarin leirintäalue, 29.-30.5.2012

Ranualta päätimme jatkaa matkaa Oulun Nallikarin leirintäalueelle. Sää oli jo hieman edellispäivää aurinkoisempi.

Päärakennus, vastaanotto, kahvila ja kesäkauppa.
Alueen vastaanotosta lunastettiin asuntoautopaikka. Vastaanottorakennuksen yhteydessä oli pieni kauppa ja aurinkoterassi. Tähän aikaan palvelut olivat auki kello yhdeksään saakka.
Hintaa autolle, kahdelle henkilölle sekä sähkölle kertyi tällä leirintäalueella 28 €. Jo vastaanotossa piti päättää, minne auto haluttiin ajaa, mikä vaikutti hieman oudolta. Myös etukäteen kävellen olisi voinut valita paikan, mutta päätimme valita piirroskartan perusteella ”sokkona” paikan huoltorakennuksen tuntumasta. Vaunupaikka oli onneksi hyvä ja tilava, vaikkakin itikkaparven asuttama.

Huoltorakennus










Tutustuimme huoltorakennukseen, mikä oli sekin hyvässä kunnossa ja suhteellisen siisti, vaikkakin kaakelit olisi saanut päivittää nykypäivään.













Leirintäalueen vieressä sijaitsi Oulun Edenin kylpylähotelli. Kylpylähotellissa olisi varmasti ollut ravintolapalveluita muiden palvelujen lisäksi, mutta päätimme kuitenkin nauttia leirintäalue-elämästä. Alueilla oli yleisesti ottaen kohtalaisesti majoittujia, vaikka kyseessä olikin arkipäivä, eikä kesäloma-aikakaan vielä ollut alkanut.
 
Kylpylähotelli leirintäalueen vieressä meren rannassa.

Nämä mökit sijaitsivat heti päärakennuksen vieressä. Alueella oli myös paremman näköisiä mökkejä.
Tutustuimme alueeseen ja sen ympäristöön geokätköillen. Kätköjä olikin lähistöllä useita, joten samalla saimme tutustua Nallikarin alueeseen, viereiseen merenrantaan ja lähiympäristöön, kuten asuntomessualueeseen. Noin viiden kilometrin kevyen lenkin jälkeen saavuimme takaisin leirintäalueelle. Istuimmekin loppuillan asuntoauton ulkopuolella auringosta nauttien ja grillaten. Auringon painuttua alas ja ilman viilennyttyä siirryimme sisätiloihin.

Meren ranta alueen vieressä.
 
Nallikarin alueen ulkopuolelta.

30.5.2012

Asuntoautopaikka tuli luovuttaa vasta klo 15.00, mikä oli meille uusi asia, ja iloinen yllätys. Koska kotimatkalle ei ollut kiire, lähdimme vasta puolen päivän jälkeen. Ajoimme Kempeleen Zeppeliniin ostoksille. Haimme yhden geokätkön tältäkin alueelta, shoppailimme hieman ja menimme syömään Crecianiin, kreikkalaiseen ravintolaan, minkä vuoksi olimme keskukseen saapuneetkin. Ravintola on sama, missä olemme syöneet aikaisemminkin Oulun keskustassa.

Saimme iloksemme lounaslistat eteemme, ja tilasimme tietysti siitä edullisempaa ruokaa. Ruoka oli suussa sulavaa, ja sitä oli runsaasti. Söimme moussakat salaatilla.

Lomalla kaipaamamme aurinko lämmitti meitä koko kotimatkan.

Ranua, Ranua Zoo Camping, 28.-29.5.2012

Matkamme ensimmäinen päätepysäkki oli Ruotsin puolella, Haaparannassa, missä kävimme Ikeassa ostamassa viimeksi sinne jääneitä kesäkalusteita. Samalla saimme etsiä ensimmäisen ulkomaalaisen geokätkömme, mikä löytyikin alueelta helposti. Ostosten jälkeen syötiin edulliset pizzapalat ja jatkettiin matkaa kohti lopullista määränpäätä. Haaparannasta Ranualle matka kesti noin 1,5 tuntia. Välillä aurinko pilkotti pilvien raosta, mutta suurimmaksi osaksi taivas oli harmaa ja vettäkin sateli.

Ranualle päästyämme ajoimme Ranua Zoo Campingin asuntoautoalueelle. Alueella luki, että maksut hoidetaan eläinpuiston päärakennukseen. Niinpä käännyimme ympäri ja ajoimme päärakennuksen pihaan. Pihassa luki alueen menneen kiinni klo 16.00, ja kello oli jo 17.00, joten kaikki rakennukset olivat kiinni. Löysimme kuitenkin kännykkänumeron, mihin soitettuamme saimme luvan maksaa autopaikan vasta aamulla eläintarhaan saapumisen yhteydessä. Majoitus sähköpaikalla kahdelta henkilöltä maksoi 19 € vuorokaudelta.

Päärakennus


Uudelleen asuntoautoalueelle päästyämme aurinko pilkahteli pilviverhon takaa. Alue oli siisti, mutta hiljainen. Lisäksemme siellä oli ainoastaan kaksi muuta autoa, myöhemmin saapui vielä kolmas. Piha oli siisti ja ulkorakennuksen vieressä oli lapsille jääkarhun muotoon tehty kiipeilyteline. Huoltorakennus oli siistein ja kotoisin koskaan näkemämme. Sauna oli päällä joka päivä klo 18.00 – 24.00. Hieman jäi harmittamaan, ettei saunan löylyjä tullut kokeiltua. Kesän vieraita ajatellen uintimahdollisuus ja kesäterassi puuttuivat alueelta, mutta tähän aikaan palvelut riittivät meille hyvin. Alue oli rauhallinen, kotoisa ja siisti.

Huoltorakennus ja leikkipaikka



Safaritalo ja matkamuistomyymälä päärakennuksen vieressä

Kiertelimme alueella ja kuljimme maastopolkua pitkin läheiselle grillikodalle. Siellä olisi omat eväät valmistuneet helposti.


Sää oli hyvin viileä, joten loppuilta kului pääosin asuntoauton sisällä, vain välillä ulkona iltapalaa grillaten.

29.5.2012

Herättyämme asuntoauton kattoon kopisivat rakeet. Sade ei kestänyt kauaa, vaikka myöhemmin sateli vielä jonkin verran räntää. Pohjoisessa on aina kylmempi.

Eläinpuisto aukesi kymmeneltä, jolloin olimme jo jonottamassa sisään. Aikainen sisäänmeno kannatti, sillä ihmisiä saapui bussilasteittan paikalle. Eläinpuiston kävelyreitti oli 2,5 km pituinen. Matkaan kului noin 1,5 tuntia, mikä oli juuri sopiva aika vierailulle. Välillä retkeilijöille oli tarjolla grillikotia omien eväiden lämmittämiseen sekä kioski, mistä sai ostaa erilaisia valmiita herkkuja. Tutustuimme useisiin mielenkiintoisiin eläimiin. Osa niistä oli untenmailla, emmekä päässeet kaikkia piilossa oleviakaan näkemään, mutta tärkeimmät kuitenkin. Näimme puistossa muun muassa jääkarhuja, karhuja, ilveksiä, kettuja ja susia, pöllöjä, kotkia, huuhkajan, ja muita tuttuja ja aiemmin näkemättömiäkin eläimiä. Aikuisten lippu maksoi 15 €, S-bonuskortilla sai hieman alennustakin. Kierros oli ehdottomasti koko rahan arvoinen, ja lipunmyynnissä saatiin erinomaista palvelua.


Saukko kurkkii


Karhut leikkimässä
Vasemmalla jääkarhuisä. Oikealla viereisessä aitauksessa äiti ja pieni jääkarhupentu.
Ilves ja musta hännänpää
Susi uimassa
Kivipuisto

tiistai 22. toukokuuta 2012

Pori, Yyterin leirintäalue, helatorstai, 17.-18.5.2012


Helatorstaina matkamme päämääränä oli Pori ja siellä Yyterin leirintäalue. Lähdimme traileri auton perässä ajelemaan kohti Poria tarkoituksenamme hakea uusi vene kotiin. Sää oli jälleen kerran harmaan sateinen.
Leirintäaluetta lähestyessämme ihailimme upeita merimaisemia, mitkä olivat maalauksellisia pinnalla näkyvien kivirykelmien ja tyynen, mutta sumuisen sään ansiosta.
Perille päästyämme sade oli loppunut, mutta taivas oli pilvinen ja synkkä. Kuuntelimme radiosta säätiedotuksia, joiden mukaan osassa Suomea oli rikottu helleraja.
Alue oli suljettu pyhäpäivän vuoksi, joten löysimme avaimen päärakennuksen postilaatikosta. Mökin maksoimme jo etukäteen. Koska vielä ei ollut kesäkausi hinnaston mukaan alkanut, mökki maksoi ainoastaan 85 € vuorokaudelta. Tosin uskomaton 10 € laskutuslisä lisättiin hintaan, eikä tästä edes kerrottu alueen nettisivuilla, tai muullakaan tavalla etukäteen. Olo tuntui huijatulta.


Ajoimme 2-4 henkilön suihkullisen mökkimme pihaan. Mökit olivat ulkoapäin murjuisen näköisiä. Eikä ulkonäkö paremmaksi muuttunut sisään astuessammekaan.



Tila oli kolkko, ja mökit kaipasivat jo kovasti korjausta, pintojen uusimista tai täysin uusien mökkien rakentamista. Pesuhuoneen seinäkin oli homeessa. Kädet tarttuivat ruokapöydän pintaan kiinni ja sukat pöydän alla lattiaan. Sänkykin oli tarttunut muovimattoiseen lattiaan kiinni. Muurahaisia vilisi kymmeniä, joten olihan meillä tekemistä niidenkin kanssa. Kaiken lisäksi mökki oli hyytävän kylmä ja ulkokalusteet harmaita, joten niiden käyttöönotto olisi vaatinut kalusteiden pesemistä.



Makuuhuone



















 

Mustaa hometta pesuhuoneen seinässä





 







Olimme ottaneet mukaan gps-laitteen, sillä aloitimme hiljattain uuden harrastuksen – geokätköilyn. Latasimme lähialueen kätköt laitteeseen ja päätimme lähteä etsimään niitä. Löysimmekin hakemamme kätköt, ja samalla tutustuimme alueeseen ja sen ympäristöön. Alueella oli paljon harrastusmahdollisuuksia, vaikkakin kaikki rakennukset lannistivat ulkomuodollaan alueen yleisilmettä. Upea hiekkadyyniranta tosin antoi paljon anteeksi. Hiekkarannalla oli vesiliukumäki (erillismaksullinen) ja harrastusmahdollisuuksia, kuten frisbeegolfia, jota jotkut pelasivatkin sumuisesta ja viileästä säästä huolimatta.

Huoltorakennuksen takapiha leirintäalueen keskellä










Alueen vieressä sijaitseva hotelli näytti ulkoapäin huomattavasti paremmalta, ja tämän hinta olisikin ollut vain 118 €, joten suurta eroa ei ollut. Tällä hinnalla olisi saatu kylpylän palvelut ja aamupalat kahdelle.

Hotellin takapihalla kylpylä ja näkymä merelle

Kylpylähotelli

 
Toivottavasti näitä ei vuokrata enää kenellekään

 
Läheinen lampi
Parin tunnin geokätköilyn jälkeen palasimme mökkiin. Jääkiekon mm-kisojen karsintapelit olivat alkamassa. Tein samaan aikaan ruokaa grillattavaksi. Tutustuin myös mökin käyttöohjeisiin, minkä mukaan alueelle ei saisi tuoda omia grillejä. Tällaisesta säännöstä emme olleet koskaan aikaisemmin millään muulla leirintäalueella kuulleet. Olimme tietysti ottaneet grillin mukaan, ja haimmepa matkan varrella hiiletkin. Ohjeiden mukaan grillaus tulisi hoitaa alueen yleisillä grillipaikoilla. Grillipaikkoja tutkiessamme emme löytäneet polttopuita mistään. Olisiko meidän pitänyt tajuta ottaa mukaan omat nuotiopuut, ei grilliä? Aioimme grillata kiellosta huolimatta. Erätauolla laitettiin ruoat grilliin ja toisella syötiin. Mökissä alkoi olla jo niin kylmä, että siellä ei voinut olla ilman ulkotakkia. Lämpötilaa ei saanut säädettyä, sillä se oli lukittu.
Vietimme illan hytisten television ääressä, mikä olikin ainut uusi asia mökissä. Olimme kuitenkin hyvin tyytyväisiä ympäristöön ja harrastusmahdollisuuksiin. Ensi kerralla kannattaakin varata hotellihuone.

18.5.2012

Aamulla oli yhtä kylmä, kuin illalla nukkumaan mennessämme. Siistimme paikat ja söimme aamupalan. Palautimme avaimet ja kerroimme terveisiä mökin hinta-laatusuhteesta. Kävimme vielä etsimässä yhtä kätköä sitä kuitenkaan löytämättä. Tämän jälkeen ajoimme veneliikkeeseen. Veneliike sijaitsi lähellä keskustaa, ja keskustaan Yyteristä oli matkaa noin 20 kilometriä. Kävimme pyörähtämässä  autoillen myös keskustassa, mihin emme ikävä kyllä sen paremmin päässeet tutustumaan. Keskusta näytti miellyttävältä.