tiistai 21. helmikuuta 2017

Lahti, Nastola, Liikuntakeskus Pajulahti, 12.-17.2.2017



Liikuntakeskus pajulahti
Lähdimme aamuvarhaisella ajamaan kohti Nastolaa ja Liikuntakeskus Pajulahtea. Alle kouluikäisten lapsiperheloman ohjelma alkoi Nastolassa sunnuntaina klo 13. Viiden vuorokauden loma oli ohjelmallinen, liikunnallinen ja perheen pienimmillekin sopiva. Infotilaisuudessa tutustuimme sekä alueeseen että ohjelmaan pulla-kahvien ja mehujen kera. Mukana oli kaikkineen n. 10 lapsiperhettä, joista jokaisessa 1-3 lasta.


Infon jälkeen saimme avaimet huoneisiin, jotka sijaitsivat päärakennuksessa. Opistotason huoneet oli remontoitu kylpyhuoneita lukuunottamatta. Ne eivät juuri hotellihuoneille hävinneet, vaikkakin remontoimattomasta kylpyhuoneesta löytyi loman aikana useita sokeritoukkia. Huoneessamme oli jääkaappi, televisio ja molemmille lapsille omat matkasängyt.

Ensimmäinen ohjelma oli päivällinen, jonka sai itse koota runsaasta buffetpöydästä. Saimme samalla mukaamme iltapalapussit. Ruoka oli erittäin maittavaa ja monipuolista koko lomamme ajan. Ruoasta oli vain hyvää sanottavaa lukuunottamatta muutamaa kärpästä, jotka salaatissa uinuivat ikiuntaan.
Ravintolasta oli näkymä järvelle. Siellä oli myös halutessaan mahdollisuus katsoa televisiota, tai istua iltaa baarin puolella.

Illalla kokoonnuimme ensimmäistä kertaa yhdessä voimistelusaliin, jossa tutustuimme liikkuen ja leikkien. Kaikkia tiloja oli mahdollisuus käyttää myös omalla ajalla, jos ne olivat vapaina. Jo pelkästään päärakennuksessa oli mm. muutama sali, tanssistudio, välinevuokraamo, kuntosali, lastenmaailma ja kirjasto.

Voimistelusali

Liikunnallisen tutustumisen jälkeen siirryimme huoneesemme, jossa rauhoituimme iltaan, katselimme televisiota ja nautimme mukaan saadut iltapalaleivät.

13.2.2017

Päivittäinen ohjelma alkoi aina aamiaisella, joka sekin oli buffet-ratkaisu, joten jokaiseen makuun oli helppo koota omanlaisensa ratkaisu. Ohjelmiin oli vapaa osallistuminen, ja usein ohjelmia oli kahdenlaisia päällekkäin – lasten ohjelma sekä aikuiseen makuun sopiva ohjelma. Osallistuimme ohjelmiin aina perheenä.

Maanantain ohjelma alkoi geokätköilyllä, jonka ohella tutustuimme alueeseen. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen. Kätköt olivat Pajulahden omia, eikä niitä löydy virallisilta kartoilta. Niitä oli mukava etsiä perheenä. Saimmepa seuraa myös opiskelijalta, joka suoritti harjoitteluaan ryhmämme kanssa.
Alue oli laaja, ja siihen kuului myös ulkona sijaitsevia halleja ja tiloja. Myös ne olisivat käytössämme.

Geokätköilyn jälkeen oli jälleen ruokailun aika.
Ruokailun jälkeen osallistuimme hetkeksi koko perheen mäenlaskuun, jota uskaltauduin itsekin, mäen jyrkkyydestä huolimatta, kokeilemaan. Väsy alkoi kuitenkin jo painaa lapsia, joten hetken laskettuamme lähdimme autoilemaan. Lapset ottivat pienet päiväunet autossa samalla, kun me tutustuimme Nastolan alueeseen ja keskustaan.


Päiväunien jälkeen yhteinen ohjelma oli tämän päivän osalta ohi. Syötyämme leikimme hetken huoneessa, ennen kuin lähdimme rantasaunalle, jossa meitä odotti valmiiksi lämmitetty sauna. Saunoin hetken vajaa kolmevuotiaan kanssa, myös avantoon olisi ollut mahdollisuus pulahtaa, mutta tällä kerralla meillä ei ollut uimapukuja mukana. Iltalöylyjen jälkeen kävimme vielä syömässä ravintolan iltapalan.

14.2.2017

Tiistaina suuntasimme aamiaisen jälkeen palloilusaliin, jossa oli lapsille suunnattua ohjelmaa. Koska poikamme ei ole vielä kovin innokas osallistumaan ohjattuun ohjelmaan, pelasimme samaan aikaan sählyä ja heittelimme koripalloa salin toisessa päässä. Välineitä sai lainata välinevarastosta.

Palloilusali

Liikuntatuokion jälkeen lähdimme ulkoilemaan. Leikimme rannassa leikkipuistossa ja tutustuimme ranta-alueeseen jälleen upeassa auringonpaisteessa. Poika piti erityisesti jäällä olleesta vipukelkasta.


Avanto ja rantasauna

Päiväunien jälkeen osallistuimme lasten luovaan leikkiliikuntaan tanssistudiolla. Oheistarvikkeet ja juokseminen olivat mukavinta puuhaa.



Juoksun jälkeen suuntasimme vielä lastenmaahan, joka oli vapaassa käytössä, ja aina auki. Siellä oli mm. pallomeri, iso liukumäki ja erilaisia patjoja sekä kiipeilyseinä.

Lastenmaailma

Vielä ennen päivällistä kävimme uimahallissa, joka sekin sijaitsi samassa rakennuksessa. Vauva, joka juuri täytti 7 kuukautta, ei uskaltautunut pukukoppia kauemmas, joten polskuttelin isomman kanssa samalla, kun mies viihdytti vauvaa huoneessa. Uimahalli ja sauna olivat kotoisan pieniä. Poika moitti vettä hieman kylmäksi, mutta vilu jäi uinnin jälkeen saunan löylyihin.

Loppuilta kuluikin pääasiassa ruoan parissa.

15.2.2017

Keskiviikkoaamu alkoi aamiaisen jälkeen lasten sirkustelulla toisen kerroksen voimistelusalissa, jossa oli hyvin mahdollisuuksia sekä pomppimiseen, roikkumiseen että temppuiluun. Temppuilun ja lounaan jälkeen lapset olivat niin väsyneitä, että koko perheen yhteinen ohjelma jäi tälläki kerralla päiväunien vuoksi väliin. Ehdimme kuitenkin hyppyteemaiselle lasten ohjelmalle vielä unien jälkeen.

Illalla, ennen iltapalaa suuntasimme jälleen rantasaunalle, jossa päätin kokeilla avantouintia. Koska saunalla oli tällä kerralla paljon ihmisiä, hyppäsin avantoon ilman löylyjä, ja lämmittelin pulahduksen jälkeen pienen hetken suihkun alla. Avantovesi oli kylmää, kylmempää, kuin muistin se olevankaan. Kokemus oli kuitenkin kaikesta nopeudestaankin huolimatta virkistävä.


Avannon jälkeen kävimme iltapalalla ja suuntasimme takaisin huoneeseemme. Tänä iltana käytävillä kaikui tavallista kovemmat äänet – liekö opiskelijoiden pikkulauantain juhlintaa. Onneksi äänet vaimenivat kuitenkin jo ennen yhtätoista.

16.2.2017

Tänään koitti ensimmäinen pilvinen päivä. Valitsimme aamulle aikuisten ohjelman Nikula-hallissa, jossa saimme tutustua jousiammuntaan. Opettelimme jousen ja tähtäimen käyttöä ja ammuimme tauluihin eri etäisyyksiltä. Vuorotellessamme ampuma- ja lapsenvahtivuoroja, pojalla oli hallin toisessa päässä samaan aikaan käynnissä omat pallopelit.

Nikula-halli

Taas lounaan jälkeen päiväunet venähtivät sen verran pitkiksi, että emme ehtineet osallistua yhteiseen ohjelmaan. Niinpä päätimme lähteä ulos oman perheen kesken. Haimme alueelta yhden virallisen kätkön ja käveleskelimme ulkona. Aurinkokin jo näyttäytyi. Leikimme hetken leikkipuistossa ennen kuin palasimme takaisin huoneellemme. Tällä kerralla mies meni uimahalliin isomman pojan kanssa, joka pitää kovasti uimisesta. Minä olin sillä välin huoneessa vauvan kanssa.

Päivällisen ja iltapalan välissä kävimme vielä leikkimässä lastenmaailmassa, jonka sijainti lähellä vastaanottoa ja huonettamme oli ihanteellinen.

17.2.2017

Viimeisen päivän aamu alkoi aamu-uinnilla. Nautin hetken omasta ajastani altaassa ja testasin uinnin lomassa myös porepistettä. Aamiaisen jälkeen voimistelusalissa järjestettiin vielä viimeinen, yhteinen ohjelma, jossa lapset saivat kiertää rataa, hyppiä ja temppuilla. Ohjelman jälkeen tyhjäsimme huoneemme, luovutimme avainkortit ja suuntasimme lounaalle. Vielä ennen kotiinlähtöä täytimme yhteisessä palautetilaisuudessa palautelomakkeet ja saimme mukaamme heijastimet.
Liikuntakeskus Pajulahti oli kokonaisuudessaan ihanan kompleksi, monipuolinen ja kotoisa, liikunnallinen kohde. Pidimme erityisesti siitä, että kaikki tarpeellinen oli ”vain muutaman askeleen päässä”, ja myös hieman isommat lapset olisivat hyvinkin voineet kulkea tiloissa turvallisesti myös itsekseen.