torstai 22. syyskuuta 2016

Kuusamo, Ruka, Jääskän Loma Oy, 13.-18.9.2016



Ruska on parhaimmillaan Kuusamossa, jonne suuntaamme yhä uudelleen joka vuosi. Tänä syksynä varasimme viisi vuorokautta aikaa lomalle Rukalle. Saavuimme Jääskän Loman mökeille alkuillasta tiistaina. Ehdimme vielä nauttia takkatulesta pienen kävely- / pyörälenkin päätteeksi, joka suuntautui mökin ympäristöön. Loppuilta kuluikin television äärellä.

14.9.2016

Perinteeksi muodostunut ruskaloma alkoi aurinkoisena. Ensimmäisenä suunaattiin Rukan keskukseen, josta haettiin tuorein matkailu- ja alueen uutismateriaali sekä pyörähdettiin ruokakaupassa ja matkamuistomyymälöissä.
Ostosten jälkeen lähdettiin sienimetsään Rukajärven maastoihin. Tänä vuonna sienisaalis näytti jääneen liian kosteuden armoille, eikä sangon pohjalle saatu kuin muutama hassu karvarousku. Järven maisemat ja ruskametsän tunnelma olivat kuitenkin sitäkin tärkeämmät. Matkaa jatkettiin autolla Rukan alueelle sekä maisemien että sienten metsästys mielessä. Sieniä ei kuitenkaan näkynyt matkan varrella ollenkaan, joten palasimme takaisin mökille, jossa tehtiin pikaisesti ruoka ennen pojan päiväunia. Perkasin vielä muutaman saaliiksi saadun sienen, jotka myöhemmin ryöpättiin ja paistettiin vaalean, myös voissa paistetun leivän päälle.

Illalla lähdettiin kävelylle lähialueen ympäri. Matkaa kertyi vain kaksi kilometriä, mutta osittain metsässä tarpoen aikaa kului reippaasti. Kävelylenkin päälle maistui iltapala ja rentoutuminen television ääressä.



15.9.2016

Aamu oli sumuinen ja märkä. Päätimme pitää ostospäivän Kuusamossa, jonne suuntasimme aamupalan jälkeen. Tutustuimme Kuusamon Juuston pieneen tehtaanmyymälään, mistä matka jatkui Kuusamon keskustaan.
Kirpputorilta löytyi edullinen jouluosasto, josta muutama joulutuotekin tarttui mukaan. Pojalle löytyi myös pari kirjaa yleiseltä puolelta. Mies kävi ostoksilla myös viereisessä Erätukussa.

Ruokakauppavisiitin jälkeen ajoimme Riipisen Riistan kauppaan, jossa tutustuttiin ensin pienoismaailmaan. Tämä osoittautui erityisesti 2-vuotiaan suosikiksi. Naapurirakennuksesta sai pulla-kahvit / -teet / -vedet eurolla, joten käytiin vielä nauttimassa sellaiset. Lisäksi miehen mukaan lähti säilykelihatuliaisia.


Päiväunien jälkeen lähdettiin syömään Pizzeria Rukaan. Ravintola oli siisti ja tyylikäs. Siellä oli hyvä palvelu ja miellyttävä tunnelma. Poika tanssahteli pöytien välissä hyvän musiikin tahtiin. Pizzat maksoivat noin 13-14 euroa kappaleelta. Lasten salaatti-patonkiannos maksoi 6,80 €, jossa leipäpalat oli valmistettu pizzataikinasta. Ne osoittautuivat pojan herkuiksi. Ruoka oli hyvää, ja jälkiruoaksi tarjottiin lapselle vielä tikkari.

Lasten salaatti-patonkiateria

Pizzeria Rukan kasvispizza

Loppuilta tutkittiin mökillä uusia kirjoja, ja lasten nukahdettua käytiin vielä myöhäisillan saunassa.

16.9.2016

Aurinkoisena aamuna suuntasimme Rukan alueelta löytyvälle Kivilammen vaellusreitille (4 km). Reitin lähtöpaikka sijaitsi Royal Rukan takana.





Reitti oli sorapohjainen, ja maisemia matkan aikana näkyi melko vähän. Tuuli oli kova, mutta pysähdyimme matkan varrella uudelle kodalle lämmittelemään. Sytytimme tulen, ja nautimme eväät nuotion ääressä. Laavulta oli näkymä alas Kivilammelle. Lämmittelyn lomassa etsittiin myös alueelle piilotettu geokätkö.

 
Matkaa jatkaessamme paikalle pyrähti useampi kuukkeli, joille maistui viimeiset mukaan otetut pizzatikut, joita nuotiolla evääksikin lämmitettiin.
Vaelluksen jälkeen palasimme takaisin mökille, jossa päiväunien aikana lämmitettiin takkaa ja hävitettiin viimeisetkin vilunrippeet.
Myöhemmin laavuteema jatkui viereisellä laavulla, jossa grillattiin makkaraa ja maissia – kullekin makunsa mukaisesti. Iltapalaksi tehtiin vielä viime vuonna kehitettyä uuniraclettea.

17.9.2016

Päätimme vielä tänään vaeltaa toisenkin reitin, joka löytyi Konttaisen parkkipaikan läheisyydestä. Sinipyrstön pyräh(d)yksen pituus parkkipaikalta mitattuna oli n. 2,5 km, joka sopisi pituutensa puolesta myös 2-vuotiaallemme. Maasto oli kuitenkin korkeuseroistaan johtuen vaativaa, polku oli paikoitellen melko märkä, ja matkan varrelle oli kaatunut useita puita, joten reitti oli haasteellinen. Kantorinkka tuli tarpeeseen. Vauva matkasi rintarepussa.

Polku kulki osittain Konttaisen rantaa myöten. Metsän siimeksestä löytyi levähdyspaikka, jossa oli pöytä ja kaksi penkkiä. Pidimme siinä pienen juomatauon. Poika söi reitin varrelta löytyviä mustikoita. Aivan matkan loppumetreillä törmäsimme vielä muutamaan poroon, jotka päästivät meidät melko lähelle.




Paluumatkalla mökille pyörähdimme vielä Rukan keskuksessa, jossa käytiin ihastelemassa Pentikin tuotteita ja Riipisen kahvilan tunnelmaa. Mukaan tarttui myös matkailuaiheisia ja alueen lehtiä.

Mökillä tehtiin ruoka ja laitettiin lapset nukkumaan. Nautittiin hetki tekemättömyydestä ja istumisesta. Alkuilta herkuteltiin dippaillen ja poltettiin takassa tulta. Viimeisen illan kunniaksi kävin vielä pojan kanssa pikasaunassa – pitkään kun hän ei vielä siellä viihdy. Loppuilta kuluikin vain television ääressä.