tiistai 15. syyskuuta 2015

Kuusamo, Ruka, Jääskän Loma, 9.-13.9.2015

Ylimmäinen Hiidenlampi, Hiiden Hurmos -reitillä Oulangassa
Mökki pilkottaa puiden takaa

Vanhan perimätiedon mukaan ruska saapuu suurinpiirtein 12.9. klo 14.00. Syyskuun toiseen viikonloppuun ajoittui tämänkin syksyn ruskalomamme Kuusamon Rukalle.

Mökki tuoksui tutulta ja oli yhtä kotoisa, kuin aina ennenkin. Ensihätään valmistettiin pitkän matkan päälle ruoka.
Alkuillasta lähdimme ulkoilemaan. Kuljimme metsässä, söimme mustikoita ja kävimme rinteillä. Pojalla oli tilaa ja turvallista juoksennella ympäriinsä.

Iltasella nautittiin takkatulen tunnelmasta sohvalla rentoutuen.

10.9.2015

Lähdimme heti aamupalan jälkeen kohti Kuusamon keskustaa. Kävimme leikkimässä jäähallin takana sijaitsevalla leikkikentällä, jossa poika piti erityisesti isosta liukumäestä. Leikkikentän vieressä, järven rannan tuntumassa sijaitsi kota ja nuotiopaikka. Lähellä oli myös polkuautorata hieman isommille lapsille. Skeitti- ja urheilupaikkoja löytyi myös kiitettävästi.
Kiikuttuamme ja leikittyämme kävimme vielä etsimässä läheltä geokätkön, ja jätimme jälkemme tähänkin maastoon.

Kirpputoreista innostuneena vierailimme keskustan kahdella kirpputorilla. Kirpputori Karpalossa meitä kiinnosti erityisesti lasten lelut, joita myyjän mukaan myytäisiin ”vaikkapa 10 centillä, halpa on, ei paljon mitään”. Keräsimme kassillisen pikkuautoja ja –eläimiä (yhteensä 19 kpl), joista maksoimme kassalle yhteensä 2 euroa. Myös toiselta kirpputorilta löytyi kotiinvietävää.

Kävimme hakemassa ruokakaupasta vielä täydennystä jääkaappiin ennen kuin suuntasimme Kuusamon Uistimen kahvioon. Kahvion olimme valinneet sieltä löytyvän akvaarion vuoksi, joka jaksoikin ihmetyttää ja viihdyttää poikaa, vaikka pienet akvaariot luonnonkalojen elinympäristönä hieman vanhempia mietityttikin. Kahvi ja pillimehu maksoivat euron kappaleelta. Pulla oli 2,90 €. Kuitin lopussa oli hauska viesti ”Kireitä siimoja”. Kahvilasta olisi halutessaan voinut ostaa mukaansa myös kaikenlaisia ihania matkamuistoja.



Palasimme mökille, jonne Kuusamosta oli n. 20 minuutin ajomatka. Pakkasimme mukaamme uudet varusteet, ja jatkoimme matkaamme perinteiseen sienipaikkaamme järven rantaan. Sienisaalis oli tänä vuonna jo kotimaisemissa jäänyt olemattomaksi, mutta viime vuoden valtavasta sadosta johtuen olimme vielä toiveikkaita.
Laitoimme pojan nukkumaan vaunuihin auton viereen, ja kuljeskelimme itkuhälyttimen kanssa lähimetsän maastossa. Sieniä ei kuitenkaan ollut kuin ”kourallinen”, joten saimme puhallella tyhjiin käsiin. Pojan kuitenkin jatkaessa uniaan suuntasimme rantaan, missä tyhjä sienisanko toimi istuimena. Vesi oli jo melko kylmää. Jonkin aikaa auringossa istuttuamme palasimme autolle, ja odottelimme pojan heräämistä peräluukkua sohvana pitäen. Kolme kuukkeliakin kävi vierailulla.

Illalla herkuteltiin makaronisalaatilla, bataattitikuilla ja muutamalla sienellä. Vielä ennen iltasaunaa pelattiin koko perheen voimin jalkapalloa ulkona. Sauna olikin hyvin pikainen, koska poika ei vielä välitä kauaa istua löylyissä, saatika paikoillaan.
Niittylato Hiiden Hurmos -reitin varrella

11.9.2015

Poroaita, Hiiden Hurmos
Tänään ohjelmassa oli perinteinen vaellus, minkä kohteeksi olimme valinneet Oulangalta löytyvän viiden kilometrin Hiiden hurmos –reitin. Päivä oli jälleen aurinkoinen, jopa kuuma, joten vaeltaminen oli melko lämmintä puuhaa.
Ylimmäinen Hiidenlampi, Hiiden Hurmos, Oulanka
Reitti oli erinomaisessa kunnossa, ja sen varrelta löytyi paljon mielenkiintoista nähtävää. Matkan varrella pääsi tutustumaan mm. poroaitaan, jota sai katsella hieman ylempääkin kiiveten pieneen näkötorniin. Lisäksi matkaa kuljettiin Ylimmäisen Hiidenlammen kupeessa, ja Alimmaistakin Hiidenlampea nähtiin hieman kauempaa. Välillä poika käveli itse, välillä hän istui kantorinkassa. Eväät syötiin niittyladon kupeessa. Myös tulipaikka olisi ollut reilun kilometrin päässä reitin päätepysäkistä.

Parhaat maisemat koittivat viimeisenä – Kiutakönkään upeat kosket tallennettiin moniin valokuviin.
Matkaan kului reilu kaksi tuntia ruokineen, valokuvauksineen ja vaipanvaihtoineen.




Kiutaköngäs, Oulanka

Kiutaköngäs, Oulanka

Kiutaköngäs, Oulanka

Mökillä lepäsimme pojan päiväunien ajan sekä laitoimme itsemme ravintolakuntoon. Suuntasimme puoli neljäksi ravintola Rukatonttuun, jonka oikeita aukioloaikoja emme olleet ikäväksemme löytäneet. Keittiö ei tietenkään ollut auki vielä tuolloin, emmekä voineet jäädä melko malttamattoman pojan kanssa odottamaankaan. Niinpä suuntasimme lopulta tänäkin vuonna ravintola Kaltiokiveen Rukankylään. Sekä isännänleike että kasvispaistos maksoivat 17,90 €.

Ruokailun jälkeen ohjelmassa oli jälleen jalkapalloa mökin pihassa.

Päätimme kokeilla valmistaa iltapalaksi raclettea, ja kun raclette-grilliä ei ollut mukana, keksimme oman versiomme – uuni-racleten. Raclette valmistettiin näppärästi uunissa siten, että vuokaan pilkottiin halutut ainekset, joiden päälle ladottiin Ritari-juustosiivuja. Vuoka uuniin grillaukselle, kunnes juusto on sulanut. Raclette oli vähintäänkin yhtä hyvää, kuin raclette-pannulla valmistettuna.

Uuni-raclette

12.9.2015

Olimme saaneet kutsun Palosaaren poro- ja kalastustilalle. Tila sijaitsi lähempänä Kuusamoa, jonne saavuimme aamupäivästä. Tutustuimme poroihin, joita saimme myös syöttää. Tilalta löytyi myös mm. vanha talo, joka kesäaikaan toimi pienenä kioski-kahvilana. Tilan yrittäjät valmistelivat piha-aluetta seuraavan päivän tapahtumaa varten, ja kävipä tilalta ruoka-aineksia hakemassa myös kokki Sami Garam.

Laavu mökin vieressä
Porotilan jälkeen suuntasimme Kuusamon keskustaan, jossa vierailimme pienillä ja kotoisilla markkinoilla ennen kuin palasimme takaisin Rukalle.

Tiedustelimme Rukan infosta rinnesuunnistuskarttoja, mutta kokemattomina suunnistajina emme kuitenkaan viitsineet maksaa A4-tulosteesta kuutta euroa, vaan päätimme käydä muuten vain kävelemässä alueella. Samaan aikaan oli käynnissä myös Rukan kortteli- ja tunturiajot, joten kulkua oli jonkin verran rajoitettu. Söimme pullat Pitäjän Pirtin terassilla, josta oli kätevä seurata pyöräilykisoja. Kahvi maksoi 1,80 €, mehu 1 €, jättimunkki 3 € ja hieman kuivahtanut berliinin munkki 2,90 €.

Alueella kierreltyämme palasimme takaisin mökille, jossa ohjelmassa oli tälläkin kerralla jalkapalloa ja päiväunia. Illallinen lämmitettiin tänään mökin vieressä laavulla.

Pojan mentyä yöunille, menimme aikuisten kesken saunomaan. Loppuilta kuluikin television ääressä rentoutuen.

13.9.2014

Upea ruska ja mukava loma olivat jälleen takana. Edessä oli enää mökin siivous, kotimatka ja mukana ihanat muistot.

Valmis, uusi Ski Bistro