tiistai 25. elokuuta 2015

Alaveteli, Seljes, 21.-22.8.2015

Parin kilometrin mittainen, kaunis järven reunaa kulkeva tie Seljesin leirintäalueelle on mutkainen ja kapea, se on huomattavasti järven pintaa korkeammalla, ja kulkee välillä kahdenkin vesistön välissä. Haimme kalastusluvan (15 €) leirintäalueelta, jonne saavuimme iltapäiväviiden aikoihin. Vaikka alueella on ravintola sekä miellyttävä hiekkaranta laitureineen ja liukumäkineen, ajoimme kuitenkin järven toiseen päähän, missä yöpyisimme luonnon keskellä asuntoautossa.

Päivä oli aurinkoinen ja vesi lämmintä. Mies viritti kalastusvälineet pyyntiin, ja vaihdoimme kevyempää ylle. Ennen kuin ehdimme kunnolla istahtaakaan, lohi tarttui koukkuun.

Kahlasimme pojan kanssa lämpimässä rantavedessä. Hän viihtyi hiekkaleikeissä, rantaan eksyneiden koukkujen varalta uimakengät jalassa. Välillä hiekkaa maisteltiin, välillä sitä kaivettiin.

Lähdimme tällä kerralla matkaan vain oman perheen voimin, mutta olimme kuulleet appivanhempien kuitenkin ottavan viikonlopuksi saman suunnan. Eipä aikaakaan, kun he saapuivat pitkospuita pitkin samaan rantaan. Pian heidän asuntoautonsa ajettiinkin omamme viereen, ja appiukko lähti kalastuslupaa ostamaan. Paluumatka taittui soutuveneellä leirintäalueen päädystä saakka.








Miesten kalastellessa minä keskityin mieluummin sudokujen ratkomiseen ja rentoutumiseen sekä pojan kanssa kahlailuun. Poika nauttikin lähes koko illan vesi- ja hiekkaleikeistä.

Myöhemmin illemmalla laitoimme ruokaa nuotiolla. Seurasimme veneilijöitä järvellä auringonlaskussa. Lyhdyt koristivat kauniisti järven rantaa pimenevässä illassa. 


22.8.2015

Päivä alkoi jälleen kesäisen lämpimänä. Söimme aamiaisen ulkona, minkä jälkeen kiertelimme alueella. Mukaan otettu purkki täyttyi mustikoista, jotka menisivät pakastimeen talven varalle. Poika söi marjansa mättäillä istuen.

Vaikka lohet hyppivätkin, ei kala enää syönyt. Päätin käydä vielä pojan kanssa uimassa, rohkenin itsekin pulahtaa auringon lämmittämään veteen.

maanantai 10. elokuuta 2015

Kinnula, Kaunislampi, 7.-8.8.2015

Kaunislampi




 






















Lomailimme Kaunislammella ensimmäistä kertaa toissa kesänä, jolloin yövyimme alueella teltassa. Tällä kerralla saavuimme asuntoautolla, jonka parkkeerasimme kodan ja rannan tuntumaan. Kalastuslupa ostettiin heti – se maksoi 15 € vuorokaudelta. Hintaan kuului kolme lohta.
Mieheni sytytti kotaan heti tulet, missä lämpimät leivät laitettiin valmistumaan. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin.

Paikalle saapuivat tälläkin kerralla appivanhempani omalla asuntoautollaan. Hekin hankkivat kalastusluvan samantien. Kala ei kuitenkaan lähtenyt syömään, minkä vuoksi myös onget kaivettiin esiin. Onkijat nostelivatkin pian suuria ahvenia ylös lammesta.
Kävimme anopin kanssa kokeilemassa kalaonnea myös läheiseltä laiturilta, joka sijaitsi vuokrattavan, mutta parhaillaan tyhjänä olleen eräkämpän rannassa. Palatessamme takaisin, paikalle oli saapunut kalastuslupatarkastaja. Epäilevän oloinen tarkastaja sai kuitenkin eteensä ”puhtaat paperit”, joten kalaonnen tavoittelu sai jatkua.

Ruoka laitettiin grillissä lammen rannan tuntumassa. Rannalla sijaitsi myös puulato sekä ulko-wc.

 
Vihdoin illemmalla ensimmäinen lohi tarttui koukkuun. Pian tämän jälkeen paikalle saapuikin kala-auto, jonka puuhia pääsimme ihmettelemään. Hän laski lampeen 150 kiloa lohta autostaan. Useat lohet jäivät hyppelemään rannan tuntumaan. Samaan aikaan paikalle saapui kolmaskin asuntoauto – sana kala-autosta oli jo tavoittanut ensimmäiset kalastajat.
Kala-auto
Lohet matkalla lampeen
Kala-auton poistuttua paikalta alkoi ahkera kalastaminen. Ensimmäinen tarttuikin pian koukkuun, ja hetkeä myöhemmin vielä toinen. Uusia saaliita emme kuitenkaan enää tämän jälkeen saaneet, sillä kalat olivat jo siirtyneet eteenpäin.

Oli vihdoin aika koota sauna rantaan. Appivanhempien mukaan ottamaan telttasaunaan tarvittiin kiukaan täydeltä kiviä, joita keräsimme yhdessä tuumin alueelta. Pian kiuas olikin päällä, ja ensimmäiset löylynottajat saivat istahtaa lauteille. Löylyt olivat miellyttävän tasaiset. Uskaltauduin väliajalla pulahtaa veteen, vaikka pimeässä kastautuminen olikin hieman jännittävää.


Saunomisen jälkeen istuimme vielä iltaa ulkona. Hetki puolen yön jälkeen kuulimme sudenpoikien haukuntaa. Metsästystä harrastavat mieheni ja appiukkoni totesivat kyseessä olevan sudenpoikien kutsuhaukunta emolleen. Haukku kuulosti huomattavasti koiranhaukuntaa pehmeämmältä. Sen kuuleminen sai minulle kylmät väreet aikaan, vaikka kokemus oli kuulemma kovin harvinaislaatuinen, ja siitä olisi ennemminkin pitänyt nauttia, kuin kauhistua. Ääni kuului hyvin läheltä – ehkä noin parin sadan metrin päästä.

8.8.2015

Heikinlampi
Yön aikana paikalle saapui useita kalastajia – ensimmäiset jo ennen aamuviittä. Aamulla ylös noustuamme kalastajia oli rannoilla useita. Aamupalan jälkeen siistimme paikat, pakkasimme saunan, ja valmistauduimme vähitellen lähtöön.

Heikinlammen kota
Kokeilimme vielä kalaonneamme Koirasalmen Heikinlammella. Lammen rannassa ei saanut yöpyä, mutta yöpymiseen tarkoitettuja parkkipaikkoja oli tehty lähelle tien varteen. Niissä yöpyminen maksoi 13 € vuorokaudelta.
Muiden kalastellessa kävin pojan kanssa  rannassa kahlaamassa (koukkujen varalta kengät jalassa). Toiset grillasivat laavulla vielä makkarat, ennen kuin oli kotiinlähdön aika.

Lestijärvi, Kuturanta, 6.-7.8.2015


Päärakennus
Olimme saaneet SF-Caravanin jäseniksi liittyessämme ilmaisen majoittumisen Lestijärven rannalla sijaitsevalle Kuturannan leirintäalueelle. Muutoin yöpyminen asuntoautossa olisi maksanut kortilla alueella 16 € vuorokaudelta. Hinta sisälsi sähkön (max 1000 w). Muu sähkö oli hinnoiteltu erikseen. Leirintäalueella ei peritty henkilömaksuja. SFC-kortti otettiin vierailun ajaksi pantiksi inforakennukseen, jossa sijaitsivat pesutilat sekä kioski.

Hiekkaranta
Ajoimme rannan läheisyyteen. Vieressämme sijaitsi minigolfrata. Rannasta sai myös vuokrata venepaikkoja tai lainata yhtä kolmesta soutuveneestä ilmaiseksi. Siistillä hiekkarannalla oli myös polkuvene ja keinut. Harmittelimme, ettemme olleet ottaneet pelastusliivejä mukaan pojalle – ilman niitä emme voineet lähteä järvelle.

Päivä oli melko kylmä. Poika leikki mukaan otetuilla leluilla, ja kierteli lähimaastossa tutustumassa karavaanarikoiriin. Hän nosti kättä kaikille ohikulkijoille ja teki muihin innokkaasti tuttavuutta. Ilmapiiri alueella olikin erittäin hyvä, ja ihmiset olivat hyvin ystävällisiä.
 
Leikkipuisto
Päärakennuksen vieressä sijaitsi suuri leikkialue. Sieltä löytyi keinuja eri ikäisille lapsille, kaksi leikkimökkiä, polkuautoja, hiekkalaatikko, liukumäki jne. Pojalle olisi riittänyt tekemistä vaikka koko päiväksi. Harmiksemme paikalle saapui isompia lapsia ajamaan polkuautoilla, joista yksi olisi samantien peruuttanut pojan päälle, ellemme olisi reagoineet riittävän nopeasti. Lapset jäivät ajamaan aluetta ympäri, ja me lähdimme alta pois.

Päivä oli muuttumassa hieman aurinkoisemmaksi. Pitkin iltaa saapui uusia karavaanareita alueelle. Lämmitimme hiiligrillin ja kävimme rapsuttelemassa koiria. Ruoka syötiin yhdessä ulkona.
Alueella oli iltasaunavuorot kahdessa eri saunassa, joista toinen sijaitsi rannassa, ja toinen päärakennuksen läheisyydessä. Ensin rannassa saivat saunoa naiset, sen jälkeen miehet.

Pojan nukahdettua tarkenimme istua vielä hyvän aikaa ulkona. Illempana kävimme suihkussa päärakennuksessa, joka oli todella siistissä kunnossa, vaikkei kovin uusi enää ollutkaan.

Suihku
 
7.8.2015

Päivä alkoi aurinkoisena. Aamupalan jälkeen leikimme ulkona, ja saimme rapsutella lähteviä koiria.
Päätin lähteä uimaan pojan kanssa, sillä ranta oli miellyttävän loiva ja hiekkapohjainen. Vesikin oli siedettävän lämmintä. Tästä huolimatta poika kasteli vain jalkojaan ja juoksenteli hiekalla.

Kuturanta oli mukavan kokoinen, miellyttävä ja koko perheelle sopiva. Hinnat olivat edullisia. Tulisimme tänne varmasti uudelleenkin.

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Jyväskylä, Sokos hotel Alexandra, 4.-5.8.2015


Standard Queen

Tällä kertaa matkasimme kahdestaan. Saavuimme Sokos hotelli Alexandraan reilu tunti ennen virallista majoitusvuorokauden alkamista, mutta pääsimme majoittumaan samantien. Maksoimme Standard Queen -huoneesta 84 € vuorokaudelta. Parkkimaksu oli 12,5 € vuorokaudelta, mutta maksettaessa vastaanottoon hinnaksi jäi 12 euroa.

Huone oli miellyttävä, siisti ja tilava. Ikkunasta ei kuitenkaan näkynyt mitään muuta, kuin toinen seinä ikkunoineen.

Jyväskylän keskusta
Jalon terassiherkkuja














Emme olleet suunnitelleet tälle reissulle mitään ohjelmaa, sillä halusimme lomailla ilman aikatauluja ja suunnitelmia. Suuntasimme ensimmäisenä hotellin vieressä sijaitsevaan keskustaan. Kiersimme muutaman kaupan, minkä jälkeen päädyimme hetkeksi Old English Pubiin.
Hetken terassilla istuttuamme palasimme hotellille, ravintola Gastropub Jalon aurinkoiselle terassille. Terassilla oli todella kuuma. Tilasimme pientä purtavaa – ranskalaiset (4 €), bataattiranskalaiset (5,5 €) ja friteerattuja jalapenoja (3 €). Nautimme auringosta ja lomasta.

Aikamme terassilla paahduttuamme kävimme vaihtamassa huoneessa yllemme kevyempää, ja suuntasimme hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevan järven rannalle. Keskustan ja järven välissä kulkevien junaratojen ylitys tapahtui katettuja siltoja pitkin. Rannasta oli mahdollisuus lähteä risteilylle tai vuokrata esimerkiksi talovene.
Ihastelimme vesistöä ja katselimme ohi ajavia veneitä. Päivä oli upean aurinkoinen.

Gastropub Jalon terassi hotellilla









Junaradan yli kulkeva silta
Pita halloumi
Aikamme olostamme nautittua, päätimme suunnata illalliselle. Olimme suunnitelleet illallistavamme kreikkalaisessa ravintolassa, jossa olimme käyneet myös aikaisemmin, mutta ikäväksemme kyseinen ravintola oli lopettanut. Niinpä päädyimme ravintola Revolutionin terassille keskustaan.
It's all B&C -ateria
Tilasin kreikkalaisessa hengessä pita halloumin (15,5 €). Nimestään ja selosteesta huolimatta halloumi ei ollut pitan välissä, vaan aivan tavallisen leivän, eikä tsatsiki maistunut miltään. Harmikseni osuvampi nimi ruoalle olisi ollut ”mättöburger”, kuin pita halloumi. Mieheni tilaama hampurilaisateria ”It’s all B&C” (18 €) oli erittäin hyvää.

Ruoasta ähkiintyneinä palasimme hotellille ja lepäsimme yli tunnin. Pitkän ruokalevon jälkeen lähdimme vielä istumaan iltaa hotellin Jalo-ravintolaan.

Huonessa oli kuuma nukkua, vaikka verhot olivatkin olleet koko päivän kiinni.

5.8.2015

Suuntasimme ensitöiksemme aamiaiselle. Kiitettävää tarjonnassa oli karjalanpiirakat ja munavoi sekä perunarieskat. Mieheni sai myös pekonia, mutta lämmintä kasvisvaihtoehtoa ei valitettavasti ollut. Tarjolla oli kuitenkin valmiiksi kuorittua ja pilkottua hunajamelonia sekä ihmetyksekseni myös sipsiä. Aamiainen oli maittavaa.

Ehdimme ruokailun jälkeen vielä aamusaunaan, joka oli päällä kymmeneen saakka. Pukutilat, pesuhuoneet sekä sauna olivat siistejä, miellyttävän tunnelmallisia ja kotoisia. Muita saunojia tai kylpijöitä ei ollut.  Nautimme poreista isossa porealtaassa. Tarjolla olisi ollut myös kaksi yhden hengen allasta. Lisäksi tilassa oli uijille lepotuoleja, televisio sekä joitakin kuntoilulaitteita.

Porealtaat
Saunomisen jälkeen valmistauduimme, pakkasimme ja lähdimme eteenpäin. Kävimme vielä ajelemassa järven ympäristössä, ihailimme upeita maisemia ja haimme geokätkön. Sen jälkeen alkoi kotimatka, poikaa olikin jo kova ikävä.