torstai 12. joulukuuta 2013

Sotkamo, Vuokatti 6.-8.12.2013

Saavuimme lumiseen Vuokattiin ystäväpariskuntamme kanssa itsenäisyyspäivän iltapäivällä. Takana oli pitkähkö automatka, joten ensimmäisenä ryhdyttiin valmistamaan ruokaa. Sytytimme kynttilöitä ulos ja tuikkuja sisään. Mökki oli ystävämme työpaikan kautta varattu, joten tästä johtuen mökkiarviointi jää tällä kerralla tekemättä.

Pitkän kokkaustuokion jälkeen nautimme kermaisia herkkuja tuikkujen koristaessa ruokapöytää.

Pienen sulattelun jälkeen puettiin toppavaatteet ylle ja lähdettiin kävellen tutustumaan alueeseen. Tilaisuus käytettiin tietysti myös geokätköilyyn, mikä löytyikin läheisen järven rannalta. Lähellä sijaitsi myös laavu, mitä pidimme varteenotettavana vaihtoehtona seuraavan päivän hiihtoretken eväiden lämmittämiselle.

Kiersimme pitkän lenkin maisemia ja paikallisten jouluvaloja ihastellen. Matkan varrelle jäi mm. ruokakauppaa ja rinteitä. Lumi tuiskutti, ja sitä ehtikin illan aikana sataa muutamia senttejä.

Mökillä ihailtiin (sekä kauhisteltiin) itsenäisyysjuhlien pukuja sekä bongattiin tuttuja ja tuntemattomiakin. Glögikupin kanssa maistuivat erityisesti joulusuklaakonvehdit, kuten toki muutkin herkut. Ilta päätettiin Aliaksen pelaamisella.

7.12.2013
 
Aamupalan jälkeen puettiin hiihtovaatteet ylle ja laitettiin monot jalkaan ensimmäistä kertaa tälle talvelle. Lunta tuiskutti, mutta pakkasta ei onneksi ollut liikaa. Mökin vierestä lähti latualue, mitä ei vielä oltu laduksi tehty. Hiihdimme tätä n. 1,5 kilometriä eteenpäin, kunnes muiden harrastajien tekemät urat päättyivät. Reitti ei jatkunut minnekään, vaikka yritimme sille jatkoa löytääkin. Hiihtelimme hieman edestakaisin, kunnes lopulta päätimme suunnata eväinemme eilen näkemällemme nuotiopaikalle. Laavu sijaitsi Vuokatinrannan läheisyydessä.
Laavulla oli valmiiksi vajallinen kuivia puita. Sytytimme nuotion ja laitoimme eväät – makkarat ja valkosipulileivät valmistumaan ritilälle.

Ruokailun jälkeen, latujen puuttumisen vuoksi päätimme palata takaisin mökille.


 
Mökillä hieman sulateltuamme miehet lähtivät rinteeseen (mökkiin kuului kaksi kausikorttia) ja naisten kesken lähdimme shoppailu- ja kiertoretkelle. Kävimme tutustumassa mm. Vuokatin hiihtotunneliin, mikä sijaitsi Vuokattikeskuksessa, missä oli myös muutama liikekin. Tunnelin pituus oli 1,2 km.

Hiihtotunnelin lähtö ostoskeskuksessa
Hiihtotunneli

Suuntasimme seuraavaksi Sotkamon kekustaan, mikä sijaitsi n. 7 kilometrin päässä Vuokatin keskuksesta. Sotkamossa oli useita pieniä liikkeitä, jotka olivat ikäväksemme menneen lauantaipäivänä kaikki jo kahdelta kiinni. Suuntasimmekin sen vuoksi heräteostoksille isompaan markettiin.

Haimme vielä kuplivaa illaksi ja sovimme treffit miesten kanssa laskettelurinteiden alaravintolaan, missä kaakao maksoi 2,5 € ja iso olut 5 €. He kertoivat, että alueella oli yksi ainoa avonainen rinne. Siinä tuntui kuitenkin riittävän laskettavaa. Taitavimmat olivat tehneet hyppyreissä hurjia temppuja muiden iloksi.


Lähdimme vielä hetkeksi mökille, ennen kuin miehet lopettivat laskettelun.
Pienen ruokatankkauksen jälkeen suuntasimme Katinkullan kylpylään. Lippujen hinnat olivat ällistyttävän suuret– 18 € / henkilö. Maksoimme itsemme kuitenkin sisään.
Pukutiloja ei ollut erikseen miehille ja naisille, vaan kaikki olivat samassa tilassa. Suihkut olivat sentään erikseen, mutta niitäkään ei ollut riittävästi. Kylpylä oli täynnä ihmisiä, hädin tuskin mahduimme liikkumaan. Poreita ja polkuja oli monenlaisia, kylmäallas ja ulkoallas löytyivät, käytössä olisi ollut myös normaali uima-allas, ja jotkut lipittivät janoisina juomiaan allasbaarissa. Istuimme erilaisissa poreissa ja kokeilimme vesiliukumäkeä. Altaiden reunat olivat täynnä sinistä hometta, mikä oli todella epämiellyttävää.
Uiskentelimme jonkin aikaa virtauksessa, kunnes joku lapsi edessämme oksensi veteen. Oksennus jatkoi veteen sekoittuen matkaansa, ja ihmiset sen kaiken (tämän sekä muun epämiellyttävän) keskellä uimista. Me päätimme jättää kylpyläkokemuksemme tähän.

Kävimme saunassa, ja vielä keskellä suihkutilojen lattiaa lapsi pissasi alleen. Kuinka moni heistä päästää suoraa altaaseen – en halua tietää.

Lähdimme takaisin mökille vaatteiden vaihtoon. Laitoimme itsemme ravintolakuntoon ja suuntasimme vielä takaisin Katinkultaan, missä menimme syömään ravintola O’Learysiin. Sinne ei saanut etukäteen varata pöytiä, mutta iltayhdeksän aikaan pitäisi työntekijän  mukaan olla tilaa. Kokki puolestaan lopettaisi työskentelyn puoli kymmeneltä.
Saimme ravintolasta pöydän, eikä ruoan odotusaikakaan ollut ihan niin pitkä, kuin aluksi tarjoilija veikkasi. Tilasin Classic Caesar salaatin (12,90 €), mistä pyysin jättämään Caesar-salaatinkastikkeen pois, koska se sisältää anjovista. Tarjoilijan mielestä annosta ei merkittäisi kasvisannokseksi, mikäli näin olisi, mutta hän lupasi kaikesta huolimatta tarkistaa asian kokilta. Ja kyllä – anjovistahan tämä "kasvisannos" sisälsi. Sain näin ollen annokseni kermaviilillä. Oma ruokani ei siis juuri miltään maistunut, mutta muut ilmeisesti pitivät omistaan. Marvin Hagler’s pulled pork burger maksoi 17,50 €, iso limsa 4 € ja iso olut 5,9 € / 7,9 €.
Tunnelma oli todella sporttinen, sillä useista televisioista, joita sijaitsi joka puolella ravintolaa, tuli jokaiselta nyrkkeilyä. Se hieman latisti ruokailutunnelmaa, mutta pubitunnelmaksi se olisi saattanut sopiakin.